zondag 24 november 2013

Recepten - Gebonden uiensoep


Vandaag een recept om de stoelgang lekker soepel te laten verlopen. Jullie raden vast wel wat er dan in zit....inderdaad: ui! En jammer genoeg wordt in ons land de ui zwaar onderschat. Deze prachtige tranentrekkers ondersteunen de weerstand, helpen tegen verkoudheid ( door ze te eten en door een bakje rauwe ui naast je bed te zetten als je gaat slapen), zijn echt heel erg goedkoop en smaken lekker. Verder is ui in de winter samen met knoflook en andere ontstekingsremmende soorten uit de lookfamilie je beste vriend om gezond de winter door te komen. 
Genoeg lofzang over de ui, laat ik terzake komen.


Wat heb je nodig om deze gebonden uiensoep te maken?
Ik maak zelf met soepen meestal 3 liter zodat ik de rest in kan vriezen voor dagen dat ik weinig tijd heb om te koken. Maar je bent natuurlijk geheel vrij om zelf te kiezen welke hoeveelheid je maakt. Per liter gaan er 6 flinke witte biologische (Bio+) uien in deze soep.
- per liter 1 groentebouillon blokje. Ik raad die van Zonnatura aan want die vind ik echt het lekkerste. 
- per liter 3 grote eetlepels met volkorenbloem
- 1 eetlepel rietsuiker (per 3 liter)
- Een snufje peper naar smaak
- Een klein beetje roomboter (ongeveer 10 gram)
En natuurlijk water.

Hoe maak je deze uiensoep?
1. Snij de uien in willekeurige stukken die makkelijk slurpbaar zijn voor de soep. 
2. Smelt in een hapjespan de roomboter en gooi de uien erbij. Zet ondertussen ook een soeppan op het vuur met water en bouillonblokjes erin.
3. Roer de uien goed om en fruit ze aan. Doe de suiker bij de uien.
4. Doe de eetlepels bloem bij de uien maar niet alles tegelijk. Probeer het te doseren. En blijf vooral goed roeren want nu kan het makkelijk aanbranden.
5. Als de uien lichtbruin zijn, doe dan een soeplepel bouillon erbij en laat alles rustig inkoken. Roer goed, en doe langzaam weer een soeplepel bouillon erbij totdat je pan bijna vol is. Laat het geheel met de deksel erop nog even zachtjes koken.
6. Giet de inhoud van de hapjespan over in de soeppan met bouillon. En roer het geheel goed door. Laat de soep nog 10-15 min rustig koken. 

En eet smakelijk allemaal!

p.s. Zorg ervoor dat je de volgende dag heel de dag vrij toegang hebt tot het toilet...want dat zal je nodig hebben ;) 

1 opmerking: