zaterdag 9 november 2013

Recepten - Hmm heerlijk voor in de herfst: appelcompote


Als je nog appelmoes uit een pot hebt staan, gooi die dan nu maar weg. Of nee, eet het eerst maar op want anders is het verspilling. Maar maak vanaf nu altijd je eigen appelmoes/compote. Appelcompote uit een pot en zelfgemaakte appelcompote zijn echt niet met elkaar te vergelijken. Het is net als appels met peren vergelijken.

Mijn generatie is niet echt meer gewend om zelf appelmoes/compote te maken maar ik vind het een heerlijk tussendoortje als buiten de wind om het huis giert en de regen maar blijft vallen.


Het maken van appelcompote gaat erg snel als je een kleine hoeveelheid maakt. En je kunt er makkelijk wat oudere appels voor gebruiken.

Hieronder beschrijf ik hoe ik appelcompote maak voor 2 personen. Dus twee keer het kleine bakje wat je op de foto ziet.

Wat heb je nodig?
4 (oudere) middelgrote appels
2 eetlepels rietsuiker
Naar smaak kaneel
1 afgestreken eetlepel roomboter
Eventueel als je een te droge substantie hebt een beetje water

Hoe maak je appelcompote?
1. Schil de appels en snij ze in kleine blokjes.
2. Smelt in een pan de boter en doe de appelblokjes erbij, laat het geheel even bakken zodat de appelen de boter goed opnemen.
3. Laat de appels met een deksel op de pan even goed sudderen en roer af en toe door de pan.
4. Doe 2 eetlepels rietsuiker bij de appels en roer goed door.
5. Ik stamp altijd de appelstukjes extra fijn met een stamper, maar dat is niet altijd nodig.
6. Doe naar smaak kaneel bij de compote en roer het geheel goed door.

7. Ga heerlijk bij de open haard/verwarming zitten met een goed boek en eet de warme appelcompote op. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten